Borstvoeding

Moedermelk blijft de meest geschikte voeding voor een baby. Daarom raadt Ysacare kraamzorg altijd aan borstvoeding te geven indien het mogelijk is. Deze melk bevat namelijk afweerstoffen en voorziet in alle behoeftes  van een pasgeborene. Daarnaast stimuleert het zuigen aan de borst de juiste ontwikkeling van de kaak- en mondspieren.

Borstvoeding geven brengt vele voordelen met zich mee. Soms vraagt het wat extra aandacht voor de voeding echt goed op gang komt, maar in de meeste gevallen lukt het geven van borstvoeding. Ook daar spelen onze kraamverzorgsters een belangrijke rol.

YsaCare hanteert de tien vuistenregels gericht op borstvoeding van de WHO-Unicef. Onze kraamverzorgsters zijn opgeleid op het gebied van borstvoeding. Uiteraad worden jaarlijks opfriscursussen gevolgd.

De tien regels van het WHO

Verklaring van de WHO en UNICEF.
Alle instellingen voor moeder en kind dienen er zorg voor te dragen:

 1. dat zij een beleid ten aanzien van borstvoeding op papier hebben dat standaard bekend gemaakt wordt aan alle betrokken zorgverleners;
 2. dat alle betrokken zorgverleners de vaardigheden aanleren die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dit beleid;
 3. dat alle zwangere vrouwen voorgelicht worden over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven;
 4. dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen worden met borstvoeding geven (als de baby aangeeft te willen drinken);
 5. dat aan vrouwen uitgelegd wordt hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden;
 6. dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie;
 7. dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven;
 8. dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd;
 9. dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen gegeven wordt;
 10. dat de instelling contacten onderhoudt met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en zij verwijst ouders naar borstvoedingsorganisaties.

De voorbereidingsperiode voor het geven van borstvoeding

Op het moment dat u zwanger bent gaat het proces beginnen. De foetus begint te groeien, gedurende 39 weken, tot een baby. Maar ook uw lichaam gaat veranderen. Het lichaam houdt meer vocht vast, het wordt weelderiger en de borsten worden gevoelig en zijn wat groter. Dit is het moment waarop de borsten moeten worden voorbereid op het geven van borstvoeding. U heeft voldoende tijd om aan de voorbereiding van het geven van borstvoeding te werken en te wennen. Het moment dat uw pasgeboren baby aan de borst gaat is een logisch – natuurlijk - gevolg.

Wat kan je van onze zorg voor borstvoeding verwachten?

 • Wij geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingorganisaties.
 • Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan.
 • Wij zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar.
 • Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.
 • Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen voldoende moedermelk produceren.
 • De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, des te meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is dan bijna nooit nodig.
 • We leggen je uit welke houding het prettigst is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven. Vraag dus om advies.
 • Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met het begeleiden van afkolven.
 • Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven.

De voordelen van borstvoeding

Algemeen

 • Borstvoeding geven is gemakkelijk: het is veilig, altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven;
 • Borstvoeding bevordert de hechte band tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel aan. Het kind, omdat een goede ouderhechting een voorwaarde is voor een gezonde emotionele ontwikkeling. En de moeder, omdat een goede hechting er voor zorgt dat zij haar kind beter begrijpt en dus makkelijker aan de behoeften van het kind tegemoet kan komen;
 • Een huilende baby vindt (bijna) altijd troost aan de borst. Het resultaat is een tevreden baby en een tevreden moeder;
 • Moedermelk is milieuvriendelijk, geen fabricage, geen afval.

Voor de baby

 • Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt;
 • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd. Moedermelk voor een premature baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een vier maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
 • De eerste dagen na de bevalling wordt er Colostrum door de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt Colostrum laxerend en helpt het om het Meconium sneller het lichaam te doen verlaten. Daardoor wordt de kans op geel zien, Icterus kleiner.
 • Moedermelk bevat levende cellen en antistoffen waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstkinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
 • Een borstgevoed kind heeft aanzienlijk minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal zes maanden (exclusief) borstvoeding heeft gehad.
 • Een borstgevoed kind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis), ziekte van Crohn en overgewicht.
 • De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
 • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

Voor de moeder

 • Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich na de bevalling snel: de baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst beter samen waardoor je minder gaat vloeien. Bovendien raakt zij het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt.
 • De psychologische voordelen voor de moeder dienen niet vergeten te worden. Veel vrouwen vertellen dat zij trots zijn op hun lichaam en op hun borsten omdat zij in staat bleken te zijn hun kind te voeden en te troosten.
De eerste dagen: oefendagen

Elke vrouw kan in principe zelf haar kind voeden. Borstvoeding heeft de grootste kans van slagen als de volgende adviezen opgevolgd worden:

 • Na de geboorte blijven moeder en kind zoveel mogelijk bij elkaar (rooming-in);
 • Hongersignalen. De baby wordt gevoed wanneer hij er om vraagt (voeden op verzoek). Je hoeft niet te wachten totdat hij huilt. Je kunt hem aanleggen als hij onrustig is. Als hij zijn hand naar de mond brengt of als hij zijn hoofdje aan het draaien is (hij is dan op zoek naar de borst en begint te smakken).

De eerste weken moet een baby minimaal acht voedingen per etmaal krijgen.

 • Zorgvuldig aanleggen van de baby is heel belangrijk: met hoofd en lijfje in één lijn, dicht tegen de moeder aan, buik tegen buik. Zijn mondje is wijd open, zijn tong komt onder de tepelhof, zijn kinnetje en neus raken de borst. Als de baby goed is aangelegd, kan hij de borst goed leegdrinken. Door goed aan te leggen komt de melkproductie goed op gang en worden tepelkloven voorkomen en de baby krijgt alle voeding die het nodig heeft.
 • Een gezonde pasgeboren baby heeft in het algemeen naast borstvoeding geen water of enig andere voeding nodig. Hij mag gerust wat afvallen.
 • Als de baby niet genoeg drinkt of te weinig in gewicht toeneemt, is vaker voeden de beste oplossing.
 • Wanneer de baby vaker aangelegd wordt, zal de melkproductie zich aanpassen aan de vraag van de baby. Maar als er bijvoeding gegeven wordt, zal de productie van de moedermelk niet toenemen. 
Wilt u contact met een borstvoedingsorganisatie dan kunt u terecht bij:

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
Postbus 119
3960 BC  Wijk bij Duurstede
Telefoon 0343-57 66 26
E-mail:  info@borstvoedingnatuurlijk.nl
Website: http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Stichting La Lèche League Nederland
Postbus 212
4300 AE  Zierikzee
Telefoonnummer: 0111 – 41 31 89
E -mail:  info@lalecheleague.nl
Website: www.lalecheleague.nl

Stichting zorg voor borstvoeding
www.zvb.borstvoeding.nl

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova
Tasmanstraat 126
2518VR Den Haag
Telefoon: (070) 386 32 65
e-mail: vita.nova@planet.nl
Website: http://www.haagsborstvoedingscentrumvitanova.nl

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.