Zwangerschap Week 1

Je baby

Dit is de week volgend op de eerste dag van je laatste menstruatie. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt is eind volgende week je eisprong. Eigenlijk ben je nu nog niet zwanger. Toch wordt deze week al wel gerekend als de eerste zwangerschapsweek. De reden hiervan is dat als je wilt berekenen wanneer de baby geboren gaat worden, je uit moet gaan van het moment van de bevruchting en dat weet je immers nooit precies. De eerste dag van je laatste menstruatie is wel bekend en door hier 40 weken bij op te tellen kun je uitrekenen wanneer je kindje ongeveer zal komen.

Jij

Het is verstandig om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden een aantal extra gezondheidsregels in acht te nemen. Hoe eerder je let op je gezondheid des te beter, want je weet nooit wanneer de bevruchting plaats vindt. 'Gezond' houdt voor je ongeboren kindje in dat je alcohol en sigaretten beter kunt laten staan tijdens je hele zwangerschap. Deze zorgen ervoor dat het kind een minder goed milieu heeft om in te groeien en zich te ontwikkelen. Wanneer je huisarts je medicijnen voor wil schrijven is het goed om te vertellen dat je graag zwanger wilt worden. Sommige medicijnen kunnen namelijk schade toebrengen aan je ongeboren kindje. Het is verstandig om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur zorgt er onder andere voor dat de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje en een open schedel vermindert. Je kunt de foliumzuur gebruiken tot je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet langer nodig.

Het eten van teveel drop

Een dropje op z'n tijd kan helemaal geen kwaad. Maar eet niet teveel drop tijdens je zwangerschap. Drop bevat vaak veel zout en er is veelal zoethout in verwerkt. Hierdoor ga je vocht vast houden. Vrouwen kunnen ook een verhoogde bloeddruk krijgen van zoethout.

Beperk het gebruik van cafeïne/theïne

Drink niet meer dan 3 kopjes koffie, cola of (zwarte en groene) thee per dag, je kunt natuurlijk wel de cafeïne- en theïnevrije varianten gebruiken. Teveel van deze stoffen vergroot de kans op een miskraam en op een laag geboortegewicht.

Tips en tricks om betaald werk en de zorg voor kinderen te combineren

Kijk van tevoren naar je werk: als je een drukke baan hebt, overweeg dan een functie of werkgever die meer ruimte biedt voor het combineren van werk en zorg. Onderhandel met je partner vóór de zwangeschap. Hoe graag willen jullie kinderen, welke verwachtingen heb je van elkaar. Wie gaat er minder werken, anders werken? Later in je zwangerschap nieuwe tips en tricks.

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.