Zwangerschap Week 10

Je baby

Je baby is nu ongeveer 4,5 centimeter lang en circa 5 gram. De eerste mijlpaal: je kindje is nu helemaal compleet. Het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Zelfs de boven- en onderkaak zitten er al waar al twintig kleine bobbeltjes zitten die na de geboorte de melktandjes worden. Er groeit zelfs al een beetje haar op het hoofd. Via de navelstreng wordt de voeding aangevoerd zodat je kindje goed kan groeien. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om ervoor te zorgen dat deze belangrijke bloedvaten niet afgeknepen kunnen worden zit er een beschermende laag 'gelei' omheen.

Jij

Waar je ook komt ineens vallen alle zwangere vrouwen en moeders met kinderen op. Het zijn er niet méér dan anders maar jij hebt er nu eenmaal meer oog voor. Er komt veel informatie op je af en je moet heel veel gaan regelen voor de komst van je kindje. Er is nog voldoende tijd dus haast je niet. Probeer ook te genieten en jezelf verwennen is nu veel belangrijker.
Deze week ga je waarschijnlijk voor het eerst naar de verloskundige en dat is misschien best spannend.
Ze zal je vragen stellen over de eerste dag van je laatste menstruatie, je eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes en aangeboren afwijkingen in jullie families, of een van beide medicijnen gebruikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Voor je partner is het in de eerste plaats ook leuk om mee te gaan maar omdat er ook vragen over hem gesteld worden is het ook handig. De verloskundige zal je lichamelijk onderzoeken, zoals je bloeddruk meten, je bloed (laten) onderzoeken en je buik voelen.

Extra kilo's

Gemiddeld komt een zwangere vrouw ongeveer 12-15 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Het verloop ervan is echter bij iedereen anders. Ook de daadwerkelijke aantal kilo's die je aankomt verschilt sterk per persoon en kan soms wel een verdubbeling zijn van het aantal kilo's wat er voor staat. Veel vrouwen zijn bang dat ze veel aankomen tijdens de zwangerschap en het erna niet meer af krijgen. Afvallen na een zwangerschap is inderdaad pittig. Je hebt in het begin weinig tijd voor je zelf en je hebt het vooral druk bent met de kleine. Probeer daarom niet te denken, ik word toch dik, ik let nergens meer op. Probeer niet voor twee te eten, dat is echt niet nodig, zorg wel voor een goede gezonde maaltijden.

Kinderopvang

Wanneer je zwanger bent kom je voor enorm veel keuzes te staan. Van de kleur behang voor de babykamer tot de keuze om straks wel of niet te gaan werken. Wil je straks weer gaan werken dan zal er opvang geregeld moeten worden voor je kindje.

Er zijn verschillende vormen van opvang waarvoor je kunt kiezen. Je hebt de formele opvang bij een kinderdagverblijf of een gastoudergezin. Of maak je liever gebruik van de informele opvang en breng je je kindje bij familie, vrienden of kennissen.

Kies voor de opvangmogelijkheid die het beste bij jou en je partner passen, zodat jullie daar met een gerust hart jullie kindje achterlaten en met een goed gevoel naar jullie werk kunnen gaan!

Aanstaande vader:

Misschien wil je het wel van de danken schreeuwen dat je vader wordt. Het andere moment maak je je misschien weer zorgen om het kindje.
Wanneer je nu al tegen de baby in de buik praat kun je al een band met je kindje opbouwen.

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.