Zwangerschap Week 11

Je baby

Je baby is nu ongeveer 5,5 centimeter lang en circa 10 gram. Of je een jongen of een meisje krijgt is al vanaf het moment van de bevruchting bepaald. Deze week worden de geslachtsorganen, de eierstokken of de zaadballetjes ook zichtbaar. Maar op een echo is nu nog niet te zien wat het geslacht is, omdat het uitwendig nog heel erg op elkaar lijkt. Dit is pas bij ongeveer 18 weken zwangerschap zichtbaar. Het hoofdje is naar verhouding nog steeds erg groot, ongeveer net zo groot als het lijfje. De oogleden zijn helemaal klaar en bedekken het hele oog die tot de zevende maand dicht blijven zitten. Het oogwit, de iris en de pupil zitten al wel waar ze horen. Jij kunt het nog steeds niet voelen maar je kindje zwemt al lekker heen en weer. Het groeien gaat lekker door en in één week tijd is het gewicht verdubbeld en is je kindje een hele centimeter gegroeid. Deze groeispurt gaat nog door tot de zestiende week.

Jij

Wanneer je tijd hebt is het lekker om langs de schoonheidsspecialiste te gaan. Zij kan vertellen welk type huid je hebt en welke crème bij je past want onder invloed van de hormonen reageert je huid anders dan normaal.

Zon en de zonnebank

Tijdens je zwangerschap kun je door de zon en de zonnebank pigmentvlekken ontwikkelen met name in je gezicht. Sommige zwangere vrouwen reageren daardoor anders op de zonnestraling dan normaal en krijgen donkere vlekken in hun gezicht. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Bij 70% verdwijnt dit binnen een jaar na de bevalling. Ook wordt de huid dunner (door de groei) en kan daardoor makkelijker verbranden. Wil je toch zonnen, zorg er dan voor dat je je goed insmeert met een hoge factor.

De sauna bezoeken

Sauna's, stoombaden en hete ligbaden worden afgeraden. Als je lichaam te lang aan te hoge temperaturen wordt blootgesteld raak je oververhit en dit kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Ben je een hele trouwe saunabezoeker dan kan je lichaam het beter aan, maar het moeten dan wel korte periodes (5 - 10 minuten) in de sauna zijn en daarna goed afkoelen. Een warm (niet heet!) bad is juist de hele zwangerschap door goed voor de ontspanning!

Aanstaande vader:

Begin je al te wennen aan de hormonale stemming van de aanstaande mama? Je kunt niet meer doen dan proberen hier begrip voor op te brengen.

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.