Zwangerschap Week 12

Je baby

Je baby is nu ongeveer 6,5 centimeter lang en circa 20 gram. Met ongeveer 160 slagen per minuut klopt het hartje razendsnel. Later in de zwangerschap zal het tussen de 110 en 160 slagen per minuut zijn. Je kindje wordt al steeds meer een mensje met menselijke trekjes zoals het zuigen op z'n duim of het grijpen met z'n handjes. Zo wil het ook wel eens de navelstreng beet pakken maar die is goed beschermd door de gelei-achtige laag zodat het geen kwaad kan. Het kan zich af en toe ook al eens flink uit rekken en gaapbewegingen maken. Wel jammer dat jij dat nou net niet kan zien.

Jij

Misschien zal de verloskundige met de doptone naar het hartje van je kindje luisteren. Wees niet teleurgesteld wanneer dit niet lukt omdat dat met twaalf weken nog net te vroeg kan zijn. De volgende keer hoort ze het vast wel of misschien kun je volgende week nog even terug komen. De verloskundige zal je zwangerschap begeleiden wanneer er geen complicaties zijn. Zijn die er wel of treden die alsnog op dan ga je naar de gynaecoloog.

Kraamzorg

Je moet nu ook je kraamzorg regelen. Je kunt dit tegenwoordig eenvoudig online regelen.
Je moet ook je zorgverzekeraar op de hoogte stellen van je zwangerschap.

Wanneer een echo?

Tegenwoordig krijgt iedere zwangere met 12 weken een termijnecho aangeboden. De verloskundige wil zo precies mogelijk weten hoe ver je zwangerschap gevorderd is om zo een juiste uitgerekende datum te verkrijgen. Dit is ook om te kijken of het kindje goed in de baarmoeder zit en of het er één of misschien wel twee zijn! In steeds meer verloskundigenpraktijken is echo apparatuur aanwezig en zul je ook voor een echo bij je verloskundige terecht kunnen. Het kan ook zijn dat je een verwijzing mee krijgt voor een echo in het ziekenhuis of echocentrum. Dit ligt aan de mogelijkheden van de praktijk.

Baarmoeder

Rond de twaalf weken komt de bovenkant van je baarmoeder net boven het schaambeen uit en zal je verloskundige deze waarschijnlijk net kunnen voelen wanneer ze onder op je buik drukt. Elke volgende controle zal ze hiernaar kijken. Je baarmoeder groeit namelijk volgens een vast schema en de groei van het kind kan zo goed door je verloskundige gecontroleerd worden.

Aanstaande vader:

Ga samen eens lekker wandelen want de buitenlucht is goed voor het komende wereldwonder.

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.