Zwangerschap Week 3

Je baby

De eicel en de zaadcel smelten nu samen zonder dat jij je ook maar ergens bewust van bent: je bent zwanger! De eicel en zaadcel gaan na de samensmelting op weg naar de baarmoeder. De hormonen progesteron en oestrogeen zijn al aan de slag gegaan om je baarmoeder gereed te maken voor het eitje dat over een aantal dagen hier aankomt. In dit piepkleine klompje cellen ligt nu al vast of het een jongen of meisje wordt en de kleur van de ogen en het haar, maar ook de lichaamsbouw.

Jij

Vanaf het moment dat je zwanger bent gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Meteen na de innesteling wordt het hormoon HCG aangemaakt dat er indirect voor zorgt dat de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron toeneemt. Het slijm in je baarmoedermond wordt meteen ondoordringbaar gemaakt door de progesteron. Misschien voel je je deze week al een beetje anders. Wanneer je zekerheid wilt hebben of je zwanger bent zul je nog even geduld moeten hebben. De zwangerschapstest kun je pas doen aan het einde van de volgende week wanneer je weer ongesteld zou moeten worden. Je kunt deze zwangerschapstest kopen bij de drogist of apotheek.

Zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen kunnen al vanaf het eerste prille zwangerschapsgeluk voor enorme lichamelijke en emotionele veranderingen zorgen. Hieronder staan de verschillende hormonen op alfabetische volgorde.

HCG-hormoon: Zorgt ervoor dat je menstruatie stopt tijdens je zwangerschap. Indirect zorgt dit hormoon ook voor de aanmaak van oestrogeen en progesteron, hormonen die op hun beurt weer zorgen voor de groei van de baarmoeder, de placenta, je baby én je borsten. Progesteron heeft bovendien een verslappende werking op je spieren, zodat de baarmoeder goed kan groeien.

Oxytocine: Dit hormoon heeft vele taken, maar tijdens je bevalling zal oxytocine ervoor zorgen dat je weeën krijgt. Daarnaast zorgt het voor een toeschietreflex, wanneer je borstvoeding geeft.

Oestrogeen: Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtsorganen en kenmerken. Niet alleen in de embryonale fase, maar ook in je pubertijd. Ook bij het reguleren van je menstruatie en je zwangerschap speelt oestrogeen een belangrijke rol. Oestrogeen zorgt o.a. voor de productie en regeling van het baarmoederhalsslijm (cervixslijm) en houdt je vagina 'soepel'. Tijdens je vruchtbare periode is je cervixslijm dun en zo makkelijk toegankelijk voor de mannelijke zaadcellen. Na je vruchtbare periode en tijdens je zwangerschap wordt het slijm dik, zodat het beschermend werkt tegen o.a. infecties. Een teveel aan oestrogeen kan overigens je seksueel verlangen doen afremmen.

Progesteron: Dit is 'het' vrouwelijk geslachtshormoon (ook wel zwangerschapshormoon genoemd) dat door de eierstokken en ook in grotere hoeveelheden tijdens de zwangerschap (vanaf het 2de trimester) door de placenta wordt geproduceerd. Er worden ook nog geringe hoeveelheden progesteron door de bijnierschors bij vrouwen geproduceerd. Het hormoon zorgt ervoor dat de zaadcellen, die op weg zijn de eicel te bevruchten, geschikt worden gemaakt om de eicel binnen te kunnen dringen. Progesteron en het HPL-hormoon zorgen voor de ontwikkeling van je borstklieren. Progesteron brengt ook je melkproductie na je bevalling op gang. Het hormoon is vaak de 'boosdoener' van vermoeidheid tijdens de zwangerschap.

Aanstaande vader

Zorg voor een beetje afleiding in deze voor jullie allebei zo spannende week.

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.