Zwangerschap Week 5

Je baby

Je baby lijkt nu nog het meest op een piepklein rijstkorreltje van ongeveer 2 millimeter groot. Ondertussen wordt er al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Wanneer een bevruchte eicel zich nu in tweeën splitst krijg je een eeneiige tweeling. Een eeneiige tweeling is altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Wanneer er geen één maar twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten en bevrucht worden spreekt men van een twee-eiige tweeling. Bij een twee-eiige tweeling is er meestal sprake van verschillende geslachten en zien ze er vaak toch verschillend uit.

Jij

Nu je weet dat je zwanger bent is het extra belangrijk om gezond te leven. De eerste controle bij je verloskundige vindt meestal rond de 8 weken plaats.

Gezond eten

Gezond eten is belangrijk tijdens de zwangerschap. De baby heeft alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen nodig om zich goed te ontwikkelen. Verse groente, fruit, brood en voldoende drinken (1,5 - 2 liter per dag) is belangrijk.

Vitamine A

Vitamine A is een vitamine die wel belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind, maar wanneer je teveel vitamine A neemt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Vitamine A zit vooral in orgaanvlees, bijvoorbeeld leverworst. 2 boterhammen met leverworst per week is prima.

Pas op voor de Listeriabacterie
Mensen met een verminderde weerstand dan normaal, zoals zwangere vrouwen (maar ook kinderen en ouderen), kunnen besmet raken met listeriose en kunnen aandoeningen krijgen als: hersenontsteking en hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking, een ontstekingsreactie in het hart en middenoorontsteking. Wanneer een zwangere vrouw besmet is, komt de bacterie ook bij het ongeboren kind. Dit kan erstig verlopen. Besmet voedsel is bijna altijd de bron van infectie. Let daarom op de onderstaande voedingsmiddelen:

Rauwmelkse kaas. Je mag gewoon alle soorten kaas eten die je maar wilt. Let alleen op met zachte Franse kazen, die zijn soms van rauwe melk gemaakt, dat betekent dat de melk niet is gepasteuriseerd en dat het besmet kan zijn met de listeriabacterie. Wanneer de kaas niet is gepasteuriseerd is, staat dat op de verpakking aangeduid met 'Au lait cru' of 'de meaux'.
Sla en rauwkost. Het is zaak alles goed te wassen en niet te lang te bewaren, i.v.m. deze bacterie, die zich in de koelkast kan nestelen.
Rauwe en gerookte vis (en vlees). Deze producten kunnen de listeriabacterie bevatten. Denk aan gerookte zalm, zoute(verpakte) haring, oesters. Verse producten zouden in principe geen kwaad, kunnen, maar dat is voor een consument niet altijd te achterhalen. Bij twijfel, kun je het beter laten staan.
Voedsel dat goed verhit is en gaar, is niet langer schadelijk voor je gezondheid en dat van je ongeboren baby. De listeriabacterie gedijt goed op koelkasttemperatuur. De bacterie groeit op koele producten echter wel langzamer dan op ongekoelde levensmiddelen. Let daarom goed op dat je aangebroken producten niet te lang bewaard.

Vermijd besmetting met Toxoplasmose
Als je toxoplasmose tijdens je zwangerschap oploopt geeft dit gevaar voor je ongeboren kindje, de zwangere vrouw zelf zal niet veel merken van de besmetting. Voor het kind heeft het echter wel grote gevolgen, vooral wanneer de besmetting in de eerste 12 weken plaatsvindt. Daarom mag je tijdens de zwangerschap geen rauw vlees eten, zoals rauwe/medium biefstuk, tartaar en filet Americain. Het kan namelijk de toxoplasmose parasiet bevatten. Ook komt deze parasiet voor in de ontlasting van katten. Je mag alleen de kattenbak verschonen met rubberen handschoenen aan, hetzelfde geldt voor het werken in de tuin. Na afloop je handen goed wassen.

Aanstaande vader

Komen de hormonen al opzetten bij de aanstaande mama, ga samen even iets leuks doen. Zorg er voor dat jij voortaan de kattenbak schoonmaakt!

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.