Zwangerschap Week 7

Je baby

Deze week zijn de armpjes al duidelijk te zien en over een paar dagen ontwikkelen zich aan het uiteinde van de armpjes de contouren van het handje. Het hoofdje krijgt ook steeds meer vorm terwijl de verhouding ten opzichte van het lijfje ontzettend groot is. Ook de ogen, neus, neusgaten en het mondje zitten er al in. Ongeveer 1 millimeter per dag groeit je kindje. Het lijkt niet veel maar je kindje is nu al 1 centimeter terwijl we 2 weken terug nog spraken over de grootte van een rijstkorreltje.

Jij

Op een echo zou je nu al het hartje kunnen zien kloppen. In dit stadium van de zwangerschap wordt het wel een vaginale (inwendige) echo omdat dit nu een beter beeld geeft. Je krijgt in deze periode van je zwangerschap alleen een echo als er een medische reden voor is. Bijvoorbeeld wanneer je een beetje bloedverlies hebt. Je denkt dan misschien gelijk aan iets naars maar dat hoeft niet. Het kan namelijk nog best zijn dat het van de innestelingsbloeding is of van een bloedvaatje in de baarmoedermond dat tijdens het vrijen gesprongen is. Soms kan bloedverlies toch betekenen dat je een miskraam krijgt. Je krijgt dan ook vaak buikpijn en dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige.
Iedere zwangere vrouw heeft in ieder geval recht op een termijnecho. Deze wordt over het algemeen tussen de 10e en 12e week gemaakt.

Foto's

Vergeet vooral niet om tijdens je zwangerschap regelmatig foto's van je buik en van jezelf te (laten) maken. Met een dikke buik bij de kerstboom of met een dikke buik aan het strand. Sommige vrouwen vinden zichzelf niet mooi tijdens hun zwangerschap en laten weinig foto's van zichzelf maken. Dat is jammer, want achteraf wil je vaak juist wel herinnerd worden aan die bijzondere periode in je leven.

Niet alleen van je buik en jezelf is het leuk om foto's te maken. Je babyalbum voor je kind wordt nog leuker als je er ook een kiek van zijn of haar eerste kamer in plakt. In de meeste albums staat een stamboom met fotomogelijkheid. Vaak blijft dat open, omdat je er niet meer aan toe komt. Een leuk klusje voor tijdens je zwangerschapsverlof. Je kunt alvast beginnen met het inplakken van de foto's van je (schoon-)ouders en je opa's en oma's.

Geen zin in koken

Je hebt misschien geen trek meer in koffie, gebakken ei of gebraden vlees. Dat is lastig koken. Een broodmaaltijd met volkorenbrood, rauwkost en kaas of magere vleeswaren kan af en toe best de warme maaltijd vervangen. De eiwitten uit vlees heb je nodig, dus laat het vlees niet zomaar weg. Probeer anders vis, vleeswaren, kaas of noten.

Gun jezelf een vast fruitmoment. Maak eens een lekkere fruitshake van yoghurt en bosvruchten.

Aanstaande vader:

Vergeet niet de aanstaande vader ook op de foto te zetten. Ook leuk als hij straks gaat klussen in het babykamertje.

 

Copyright 2017 Ysacare Kraamzorg | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Privacyreglement

Website laten maken door Best4u Group B.V.